Диас билд лого 1

Шпакловка

Шпакловката е един от най-старите методи за завършване на готова повърхност във вътрешната част на сградата, при стената, пода, тавана.

Обикновено представлява готова смес, която се нанася според определена технология, след  това изсъхва и създава завършения повърхностен слой. Шпакловката е част от довършителните работи при строителството на една сграда

Съвременните шпакловки са страхотно качествени продукти, които са много по-добри от шпакловките в миналото. Работата с тях позволява по-бързо нанасяне, по-лесна методика на изпълнение и качествен завършен слой. Нашите майстори шпакловчици в ДиасБилд нанасят шпакловката според изпълнението на поръчката върху бетон, вароциментови мазилки, зидарии, върху плоскости от гипсокартон, върху газобетон, за покривана на фуги в сухото строителство и други.

Изпълнение на шпакловката

Започва се с подготовка на основата. Тя трябва да бъде подравнена, почистена, суха и здрава. Всички замърсявания трябва да бъдат снети от нея. При порьозни основи се използва грунд, който запечатва основата, а при бетонова субструктура се използва контактен грунд.

Следващата стъпка е смесването на прахообразното вещество според описанието на продукта. Тоест изпълнява се едно към едно така какво е написано на опаковката като съотношение вода-вещество. Първо се изсипва водата, а след това равномерно се сипва самото вещество. Необходим е професионален уред тип бъркалка, с която на два или повече етапа се достига до получаването на еднородна смес, която е готова за нанасяне.

В зависимост от шпакловката е методът на нанасяне, най-често е ползва неръждаема шпакла или маламашка. Майсторството при нанасянето се владее от опитни шпакловчици, които работят равномерно, с отмерени и точни движения, като спазват изискванията да не се получи преждевременно изсъхване на определени части.

Видове шпакловка

Нашите шпакловчици, част от екипа на DiasBuild, са майстори в изпълнението на най-различните видове шпакловки:

Според предназначението на шпакловката, тя може да бъде изравняваща, която изравнява повърхността и запълва пукнатини, дупки и се справя с неравностите. Има и завършваща шпакловка, която има за цел направата на идеално гладка финитура.

Шпакловка с теракол – това е процедура, която се изпълнява ако след това върху повърхността ще се монтират керамични плочки или някакви орнаменти. Много разпространена шпакловка при ремонтни дейности в баня и кухня.

Гипсова шпакловка – сред най-разпространените съвременните методи, които се базират на съвременни материали, този вид се използва за по-големи площи.

Фина шпакловка – тя се ползва за ремонтни дейности, като върху повърхностите се нанасят продукти тип смеси, които са готови или полуготови за директно нанасяне. Тя добавя желаното гланцирано покритие на завършващия слой.

Шпакловка с гипсово лепило – този не толкова разпространен вариант намира приложение при амортизирани основи и стари стени. В този смисъл се прилага при ремонтни дейности, а за получаване на финитура, се изисква последваща фина шпакловка.

Гипсова шпакловка със строителен гипс – предназначена за създаване на по-дебел слой, но все по-рядко използвана заради загубите на материал, които се случват при изпълнение на процеса.

Шпакловка на гипсокартон – това е един специален вид шпакловка, който изисква много опит и умения от страна на майсторите шпакловчици, защото трябва да се спазват много изисквания и да се приложат методи, които да осигурят по нататъшната обработка на гипсокартона с боя.

Процесът, който завършва всяка шпакловка се нарича шкурене. Той изисква прецизност и старателност, и си има специални консумативи и материали, които се прилагат според конкретния случай. Целта е да се осигури почти съвършено гладко покритие, което да осмисли дейността на майсторите направили шпакловката.

Цена на шпакловката

Ако се интересувате от цената на шпакловката, тя зависи от вида шпакловка, който ще бъде приложена при вашия обект. Цената може да варира според използвани материали и площа, която трябва да се шпаклова. Цената може да е различна ако е шпакловка при изпълнение за строителство или шпакловка при изпълнение на ремонта заради различни ситуации, при които ще се извършва процедурата. В цената винаги влизат материалите, цената на труда, консумативите и други по-малки фактори.

Ако се интересувате от услугата шпакловка, можете да се свържете с нашия екип в ДиасБилд, за да започнем разговор, който ще ви осигури професионални строително-ремонтни услуги.

Шпакловката - какво представлява

Шпакловката е процес по прикриване на неравности, дупки, пукнатини и други несъвършенства на повърхността на стена или таван, преди да се направи финалното покритие, като боя или тапет. Този процес се извършва с помощта на специална смес, наречена шпакловъчен компаунд (или шпакловъчна маса), която се нанася върху повърхността и след това се изглажда. Шпакловката има за цел да подготви повърхността за финалното декоративно покритие и да я направи гладка и еднородна. Този процес се използва често при ремонтни и строителни работи за подобряване на външния вид на стени и тавани. Шпакловката може да бъде извършена на различни материали, като гипсокартон, бетон, панели от дърво и други. Важно е да се отбележи, че качеството на шпакловката и подготовката на повърхността има голямо значение за крайния резултат и издръжливостта на финалното покритие.

Защо е толкова важна шпакловката?

Шпакловката е важна стъпка в строителството и ремонтните проекти поради няколко важни причини:

 • Изправяне и закриване на дупки и неравности: Шпакловката позволява да се изправят и закрият дупки, неравности и други несъвършенства на повърхността. Това подобрява визуалния аспект на стените и таваните, правейки ги гладки и равномерни.
 • Подготовка за боядисване: Шпакловката предоставя подходяща основа за боядисване. Когато стените са гладки и без дупки, боята се нанася равномерно и създава красив и дълготраен финиш.
 • Подготовка за облицоване: Ако планирате да облицовате стените или тавана с облицовка, шпакловката осигурява равна и стабилна повърхност, на която може да се прикрепи облицовката.
 • Закриване на шевове: Шпакловката се използва за закриване на шевовете между гипсокартоновите листи или други повърхности. Това придава външен вид на стените и таваните като цяла, вместо да изглеждат като съчетание от различни панели.
 • Защита на повърхността: Шпакловката може да предостави защитен слой на повърхността срещу влага, плесен и други повреди. Този слой предпазва строителните материали и подкрепя дълготрайната устойчивост на конструкцията.
 • Подобряване на изолацията: В някои случаи, шпакловката може да подобри изолационните характеристики на стените и таваните, като запълни малки празнини и увеличи енергийната ефективност на сградата.
 • Изглаждане на груби повърхности: Ако работите с сграда, където стените са изградени от груби или неравни материали като бетон, шпакловката може да подобри визуалния аспект и да предостави гладка повърхност.
 • Придаване на финиш: Шпакловката може да допринесе за създаване на фина и професионален завършек във всяка стая или на всяка повърхност, като подобри общата естетика и стойност на сградата.

Обаче е важно да се подчертае, че правилната подготовка и приложение на шпакловката са от съществено значение, за да се постигнат желаните резултати. Работата трябва да се извършва от професионални шпакловачи или строителни специалисти, за да се гарантира високо качество и дълготрайни резултати.

Основни стъпки и принципи за извършването на шпакловка

Шпакловката е умение, което изисква практика и знание. Ето някои основни стъпки и принципи за извършването на шпакловка:

 • Подготовка на повърхността: Преди да започнете да шпакловате, трябва да се уверите, че повърхността, която ще обработвате, е чиста и без прах, мазнини и други замърсявания. Осигурете се, че стената или таванът са сухи.
 • Избор на шпакловъчен компаунд: Съществуват различни видове шпакловъчни компаунди на пазара, включително бързосъхнещи и обикновени. Изберете подходящия тип според проекта и времето, което имате на разположение.
 • Нанасяне на шпакловката: Приложете тънък слой шпакловка върху повърхността с помощта на шпакла или лопатка. Нанесете го равномерно, като се стремите да покриете дупки и неравности.
 • Изглаждане и оформяне: След като нанесете шпакловката, използвайте широка шпакла или лопатка, за да изгладите повърхността и да премахнете излишната шпакловка. Можете да използвате вода, за да овлажните инструмента и направите процеса по-гладък.
 • Сушене и замазване: Оставете шпакловката да изсъхне според указанията на производителя. След това замажете неравностите или дупките, ако е необходимо, и изгладете повърхността отново.
 • Повторение: Често е необходимо да направите повече от един слой шпакловка, за да постигнете желания резултат. Повторете процеса, докато получите гладка и равномерна повърхност.
 • Продължение на обработката: След като сте доволни от резултата, можете да продължите с финалните стъпки, като замазване на фини дребни дупки и пукнатини, шкурване и, накрая, нанасяне на декоративното покритие (боя, тапет и др.).

Запомнете, че шпакловката изисква търпение и опит, и често е добра идея да се консултирате с професионалист, особено за по-големи проекти.

Основни методи на шпакловане

Шпакловането може да бъде извършвано по различни методи в зависимост от специфичните изисквания на проекта и предпочитанията на работника. Тук са някои от основните методи на шпакловане:

 • Метод на ръчната шпакловка: Този метод се използва за закриване на дупки, неравности и шевове на стени и тавани. Този метод използва ръчни инструменти като шпатли и лопатки. Шпакловачът нанася шпакловката ръчно, след което използва инструменти за изглаждане и финиш.
 • Метод на машинната шпакловка: Машинната шпакловка е метод, при който се използва специализирана машина за нанасяне и изглаждане на шпакловка вместо ръчно приложение. Този метод се използва основно за големи проекти и за по-бързо и ефективно покриване на големи повърхности.
 • Техника "Тиксоинг": Тази техника се използва при работа с гипсокартон и включва залепването на мрежести ленти върху шевовете между гипсокартоновите листове. След това шпакловачът нанася шпакловка върху лентите и ги изглажда.
 • Суха шпакловка: При сухата шпакловка се използва суха шпакловка (порошест материал), който се разтваря с вода преди употреба. Този метод е подходящ за по-малки ремонтни работи и репарации.
 • Шпакловка с фин метален мрежест лист: Този метод използва фини метални мрежи, които се поставят върху дупки или пукнатини, след което се нанася шпакловка върху тях. Този метод обикновено се използва за ремонт на гипсокартон.
 • Шпакловка със смеси на силикат: Тази техника използва смеси на силикат, които се нанасят върху повърхността и образуват устойчиво и устойчиво покритие.
 • Многостепенна шпакловка: Този метод включва прилагането на няколко слоя шпакловка, като всяка следваща стъпка станва по-фина и изглажда повърхността. Този метод се използва, когато е необходимо да се постигне изключително гладка и равномерна повърхност.

Изборът на метод зависи от конкретните изисквания на проекта, типа на повърхността, която трябва да бъде обработена, и опита на работника. Важно е да се отбележи, че добрата подготвяща работа и следване на правилните техники са от съществено значение, за да се постигне професионален резултат при шпакловане.

Видове шпакловки

Съществуват различни видове шпакловки, които се използват в строителството и ремонтните работи в зависимост от конкретните изисквания и повърхности. Ето някои от основните видове шпакловки:

 • Гипсови шпакловки
 • Циментови шпакловки:
 • Смесени шпакловки
 • Акрилни шпакловки
 • Лепило-шпакловки

Гипсова шпакловка

Полагането на гипсова шпакловка е важен процес при ремонт на стени и тавани. Това изисква някои умения и внимание към детайлите. Ето няколко стъпки, които трябва да следвате, когато полагате гипсова шпакловка:

 • Подготовка на повърхността:
 • За да започнете, уверете се, че повърхността, която ще шпакловате, е чиста, суха и свободна от прах и мазнини. Почистете стените или тавана и оставете ги да изсъхнат.
 • Избор на подходяща шпакловка:
 • Изберете правилния вид гипсова шпакловка за проекта ви. Обикновената шпакловка се използва за общи ремонти, а бързосъхнещата шпакловка е подходяща за проекти, които изискват бързо изсъхване.
 • Нанасяне на първи слой:
 • Използвайте шпатла или лопатка, за да нанесете първия слой гипсова шпакловка върху повърхността. Нанасяйте я равномерно и следвайте формата на стената или тавана. Можете да се фокусирате на закриване на дупки и неравности.
 • Изглаждане на първия слой:
 • След като нанесете шпакловката, използвайте шпатла или лопатка, за да изгладите повърхността. Постарайте се да премахнете излишната шпакловка и да я изгладите колкото се може по-равномерно.
 • Сушене и замазване:
 • Оставете първия слой да изсъхне в съответствие с указанията на производителя. След това проверете повърхността и, ако има неизправности или дупки, замазвайте ги с допълнителен слой шпакловка.
 • Нанасяне на втори слой:
 • Нанесете втория слой шпакловка след изсъхването на първия. Този слой трябва да бъде по-фин и да има за цел да изглади повърхността още повече.
 • Изглаждане на втория слой:
 • Повторете процеса на изглаждане, за да получите максимално гладка и равномерна повърхност. Може да се наложи да нанесете още един слой, ако е необходимо.
 • Шкурване и финални докосвания:
 • След като шпакловката е изцяло изсъхнала, шкурете гладката повърхност с фин шкуркар или шкуркар с решетка. Приключете като почистите повърхността и боядисате или приложите другото декоративно покритие.

Следването на тези стъпки и прецизност при работата ще ви помогне да постигнете професионални резултати при полагането на гипсова шпакловка.

 

Циментова шпакловка

Циментовите шпакловки са вид строителен материал, използван за покриване, изправяне и финишно обработване на бетонни и масивни стени. Те се използват за прикриване на дупки, неравности и пукнатини, както и за създаване на гладка и издръжлива повърхност. Вотърсеният характер на циментовите шпакловки ги прави подходящи за външни и вътрешни приложения. Ето някои от характеристиките и предимствата на циментовите шпакловки:

 • Издръжливост: Циментовите шпакловки са много издръжливи и устойчиви на физическо натоварване. Те могат да издържат на удари и налягане и са подходящи за приложения на изложени на стрес повърхности.
 • Устойчивост на влага: Циментовите шпакловки са устойчиви на влага и се подходящи за влажни или влажни среди, като например бани и кухни. Те не се разрушават при контакт със замърсители и вода.
 • Прикриване на дупки и дефекти: Циментовите шпакловки са добри за прикриване на големи дупки, неравности и други дефекти на стените. Те могат да се приложат в по-големи слоеве, за да се закрият значителни неравности.
 • Вътрешни и външни приложения: Циментовите шпакловки могат да се използват както на вътрешни, така и на външни стени. Те осигуряват еднакво качествен финиш и устойчивост.
 • Прилагане върху различни материали: Циментовите шпакловки могат да се приложат върху бетон, гипсокартон, метал и други материали. Това ги прави универсални за множество строителни приложения.
 • Варианти за текстура и завършек: Можете да създадете различни текстури и завършци с циментовите шпакловки, като например гладък, каменен или текстуриран вид.
 • Лесно боядисване: След като циментовата шпакловка се изсуши, тя може лесно да се боядиса с обикновени бои.

Въпреки тези предимства, циментовите шпакловки имат и някои недостатъци, включително тежка текстура и необходимост от допълнителна внимателност при нанасянето и гладенето им. Те също така се изсъхват по-бавно в сравнение с други видове шпакловки, което може да удължи процеса на ремонт.


Смесена шпакловка

Смесените шпакловки, наричани още "комбинирани" или "всичко в едно" шпакловки, са продукти, които съчетават различни видове шпакловки и други добавки в един материал. Те се използват за улесняване на процеса на шпакловка и могат да бъдат приложени в различни ситуации. Ето някои основни характеристики и предимства на смесените шпакловки:

 • Универсалност: Смесените шпакловки се предлагат като универсални решения, които могат да бъдат използвани както за прикриване на дупки и неравности, така и за финишна обработка на повърхността. Това ги прави подходящи за различни видове проекти.
 • Лесно нанасяне: Тези шпакловки обикновено имат гладка консистенция, която прави нанасянето на материала по-лесно и по-гладко. Те могат да се нанасят с ръка или с помощта на машина.
 • Бързо изсъхване: Много смесени шпакловки имат по-бързо време за изсушаване в сравнение с някои други видове шпакловки. Това ускорява процеса на ремонт и позволява по-бързото продължение на работата.
 • Функции на прикриване и финиш: Смесените шпакловки могат да прикрият дупки и неравности, но също така се използват и за финишна обработка, преди боядисване или прилагане на облицовка.
 • Специализирани формули: Някои смесени шпакловки съдържат добавки, които ги правят подходящи за конкретни приложения, като например влагоустойчиви шпакловки за бани и кухни.
 • Лесно боядисване: След изсушаване, смесените шпакловки могат да се боядисват със стандартни бои, което улеснява процеса на завършване.
 • Варианти за текстура: Някои смесени шпакловки предлагат възможности за създаване на различни текстури и завършци на повърхността.

Смесените шпакловки са удобни, особено за хора, които не разполагат с опит в работата с различни видове шпакловки. Те обаче могат да бъдат по-скъпи от традиционните шпакловки, и качеството на резултатите може да варира в зависимост от марката и формулата на продукта. При избор на смесена шпакловка, внимателно прочетете етикета и се консултирайте с професионалисти, за да изберете подходящия продукт за вашия конкретен проект.

Акрилна шпакловка

Акрилните шпакловки са вид строителни материали, използвани за прикриване на дупки, неравности и обработване на повърхности в строителството и ремонтите. Те се състоят от акрилни смоли и други добавки, които им придават специфични характеристики. Ето някои от основните характеристики и предимства на акрилните шпакловки:

 • Бързо изсъхване: Акрилните шпакловки се изсушават по-бързо в сравнение с някои други видове шпакловки. Това означава, че можете да продължите с работата или следващият слой по-скоро.
 • Лесно нанасяне: Те имат гладка консистенция, която прави нанасянето на шпакловката по-лесно и по-гладко. Тя може да се нанася с шпатла или лопатка и да се изглажда без големи усилия.
 • Прикриване на дупки и неравности: Акрилните шпакловки са добри за прикриване на дупки, неравности и пукнатини на стените. Те създават гладка и равномерна повърхност.
 • Отлично сцепление с различни материали: Тези шпакловки се придържат добре към различни видове материали, включително гипсокартон, бетон, дърво и метал.
 • Лесно боядисване: След като акрилната шпакловка се изсуши, тя може да се боядиса с обикновени бои. Това я прави подходяща за обработка преди боядисване.
 • Варианти за текстура: Акрилните шпакловки са налични с различни текстури и завършци, като например гладък или текстуриран финиш.
 • Разнообразие от цветове: Някои акрилни шпакловки се предлагат в различни цветове, което може да улесни засекретяването след боядисване.
 • Устойчивост на влага: Много акрилни шпакловки са устойчиви на влага, което ги прави подходящи за влажни среди и бани.
 • Лесно шкурене: Акрилните шпакловки се шкурят сравнително лесно, когато е необходимо подглаждане.

Акрилните шпакловки са широко използвани в ремонтните и строителни проекти, тъй като съчетават множество предимства и са лесни за работа. Те се предлагат в различни марки и формули, така че можете да изберете този, който най-добре отговаря на вашите нужди и проект.

Лепило-шпакловка

 

Лепило-шпакловка (понякога наричано и "комбинирано лепило за шпакловка") е специфичен вид продукт, който комбинира функциите на лепило и шпакловка в едно. Това е универсален строителен материал, който се използва за поставяне и залепяне на облицовки, плочки, тапети и други облицовки върху стени, подове и тавани, като същевременно позволява изправяне и финишно обработване на повърхностите.

Ето някои от характеристиките и приложенията на лепилото-шпакловка:

 • Поставяне на облицовки: Лепилото-шпакловка се използва за прикрепване на керамични плочки, плочки от природен камък, тапети и други облицовки към стени, тавани и подове. То предоставя силно сцепление с облицовката и повърхността.
 • Запълване на фуги и неравности: Лепилото-шпакловка може да бъде използвано за запълване на фуги и неравности между плочки или облицовки. Това помага за създаване на гладка повърхност.
 • Финишно обработване: След изсъхване, лепилото-шпакловка може да бъде изглаждано и финишно обработено, за да се постигне желаният вид и текстура на повърхността. Това включва шпакловка и шкурене, ако е необходимо.
 • Влагоустойчивост: Някои видове лепило-шпакловка са влагоустойчиви и се използват във влажни среди, като бани и кухни.
 • Универсално приложение: Този продукт е универсален и може да се използва в различни строителни и ремонтни проекти, за залепване и облицовка.

Лепилото-шпакловка се предлага в различни марки и формули, така че е важно да изберете подходящия продукт за конкретния ви проект и тип облицовка, която планирате да поставите. Следвайте инструкциите на производителя и използвайте го в съответствие със спецификациите на вашата работа.

Как да изберем подходящата шпакловка?

Изборът на подходяща шпакловка зависи от конкретните изисквания на проекта, видовете повърхности, които трябва да бъдат обработени, и желаните характеристики на крайния резултат. Ето някои съвети за избор на подходящ вид шпакловка:

 • Тип на повърхността: Важно е да вземете предвид видът на повърхността, която трябва да бъде обработена. Например, за гипсокартон (суха стена) се използва гипсова шпакловка, докато за бетон или масивни стени се предпочита циментова шпакловка.
 • Изисквания за състоянието на повърхността: Ако стената или таванът има много дупки, пукнатини или неравности, може да бъде необходимо да използвате шпакловки с по-добро покритие и плътност. Обикновената гипсова шпакловка е подходяща за закриване на по-малки дупки и неравности, докато по-тежки повърхности изискват по-здрава и издръжлива шпакловка.
 • Бързина на работа: Бързосъхнещите шпакловки се използват, когато имате нужда от бърз приключен ремонт, тъй като те изсъхват по-бързо и могат да се нанасят в няколко слоя през същия ден. Те са подходящи за бързи проекти и ремонти.
 • Износоустойчивост и влагоустойчивост: Ако работите върху повърхности, които ще бъдат изложени на висока влажност, като бани или кухни, изберете шпакловка с добра влагоустойчивост, като силикатна шпакловка или циментова шпакловка.
 • Универсалност: Смесените шпакловки или "всеобщи" шпакловки са подходящи за различни приложения. Те могат да бъдат използвани както на вътрешни, така и на външни повърхности и се справят с разнообразни ремонтни задачи.
 • Специализирани приложения: В някои случаи може да имате нужда от специализирана шпакловка за конкретни приложения. Например, за структурни репарации или декоративни ефекти могат да се използват специализирани шпакловки.
 • Инструкции на производителя: Винаги следвайте инструкциите на производителя относно използването на шпакловката, тъй като те предоставят информация за подходящия тип и метод на приложение.

Колко ще струва шпакловката?

Цената за шпакловката може значително да варира в зависимост от редица фактори, включително географското местоположение, типа на проекта, обема на работата, видовете материали, използвани за шпакловката, и регионалните ценови стандарти. Търсения, които обикновено влияят върху цената на шпакловката са:

 • Големина и вид на проекта: По-големите проекти изискват повече материали и работна сила, което води до по-високи разходи. Типът на повърхността, която трябва да се шпаклова (например, стени, тавани, вътрешни или външни повърхности), също влияе на цената.
 • Състояние на повърхността: Ако стените или таваните имат много дупки, пукнатини или неравности, това може да увеличи разходите, тъй като изисква допълнителни материали и време за закриване на тези несъвършенства.
 • Видове материали и методи: Изборът на шпакловката, както и метода на нанасяне (ръчно или машинно), ще влияе на цената. Например, машинната шпакловка може да бъде по-скъпа поради специализираната техника, която се използва.
 • Регион: Цените на работната сила и материалите се различават в зависимост от региона. Градовете с по-високи разходи за живот и стандарти за строителство обикновено имат по-високи цени за шпакловка.
 • Опит и професионализъм на изпълнителя: Изборът на професионален шпакловач с опит може да увеличи цената на услугата. Това обаче може да се отрази на качеството на работата.

За да получите точна оценка на цената за конкретен проект, най-добре е да се консултирате с местни шпакловачи или строителни фирми, които могат да направят оценка след оглед на работата. Освен това е важно да съгласувате всички детайли, включително материалите, методите и изискванията на проекта, преди да се подписва договорът.

С какво да внимаваме при шпакловката?

При извършването на шпакловка, внимавайте за следните аспекти, които могат да ви помогнат да постигнете качествени резултати и да избегнете грешки и проблеми:

 • Подготовка на повърхността: Преди да започнете с шпакловката, уверете се, че повърхността е подготвена правилно. Тя трябва да бъде чиста, суха и свободна от прах, мазнини или други замърсявания. Разгледайте стената или тавана за дупки, неравности и пукнатини и ги подгответе, преди да нанесете шпакловката.
 • Избор на правилната шпакловка: Изберете подходяща шпакловка за вашата работа и вид повърхност. Различните шпакловки имат различни характеристики и приложения, така че се консултирайте с професионалист или следвайте инструкциите на производителя.
 • Правилно нанасяне: Нанасяйте шпакловката равномерно и следвайте формата на повърхността. Уверете се, че сте закрили всички дупки, неравности и шевове.
 • Изглаждане: По-голямата част от успеха при шпакловката зависи от изглаждането. Използвайте широка и гладка шпатла или лопатка, за да създадете гладка повърхност без бучки, наслоявания или гърби.
 • Сушене: Оставете шпакловката да се изсуши напълно, преди да продължите с други работи, като шкурене или боядисване. Времето за изсушаване зависи от типа на шпакловката и околните условия.
 • Шкурене (по избор): Ако планирате да шкурате шпакловката, направете го след изсъхването. Използвайте фина шкуркар и работете внимателно, за да постигнете гладка повърхност.
 • Поддръжка на инструментите: Поддържайте шпатлите, лопатките и другите инструменти в чисто състояние след всяка употреба. Това ще помогне за избягване на засушаването на материала и неравности в следващите слоеве.
 • Следете за влажност: Ако работите върху повърхности, които могат да бъдат изложени на влага (например, бани или кухни), уверете се, че използвате влагоустойчиви шпакловки и покрития.
 • Следете за срокове: Ако използвате шпакловки, които се изсъхват бързо, следете сроковете за работа и не оставяйте изсъхнали слоеве непокрити, тъй като те могат да предизвикат проблеми.

Внимателността и вниманието към детайлите са ключът към успешната шпакловка и качествените резултати. Ако се чувствате несигурни или имате сложни задачи, винаги се консултирайте с професионален шпакловчик или строителен специалист.

Колко време отнема шпакловането?

Времето, необходимо за шпакловане на стени и тавани, зависи от няколко фактора, включително обхвата на работата, видовете шпакловка и оборудване, околните условия и опита на изпълнителя. В следствие на тези различия, времето може да варира значително от проект на проект. Ето обаче някои общи насоки:

 • Мащаб на проекта: Големите проекти, като например шпакловането на цяла къща или апартамент, обикновено изискват повече време от малките проекти, като ремонт на една стая.
 • Типове шпакловки: Времето за изсъхване и обработка на различни видове шпакловки може да варира. Например, акрилните или смесените шпакловки обикновено се изсушават по-бързо в сравнение с гипсови шпакловки.
 • Слоеве и обработка: Ако е необходимо да се приложат повече от един слой шпакловка или да се извърши повече финишна обработка, това може да удължи времето за завършване на проекта.
 • Климатични условия: Влажността и температурата в околната среда могат да повлияят на времето за изсушаване на шпакловката. Влажни условия могат да удължат времето за изсъхване.
 • Опит на изпълнителя: Професионални шпакловачи с опит обикновено са по-бързи и по-ефективни в изпълнението на работата в сравнение с начинаещи.
 • Оборудване: Използването на специализирани инструменти и машини може да ускори процеса.

За ориентировка, за малка стая (например спалня или баня), където е необходимо основно шпакловане и финишно обработване, времето за извършване на работата може да бъде от няколко дни до седмица. За по-големи проекти или тези с по-сложни изисквания, времето може да се удължи.

Важно е да се консултирате с професионалист или шпакловач, ако не сте сигурни колко време ще отнеме определен проект. Те могат да ви предоставят оценка на времето и да ви консултират за оптималния подход към шпакловането.


Facebook

Запитване за

Шпакловка

Call Now Button