Диас билд лого 1

Основен ремонт на стар панелен апартамент

В тази статия ще разгледаме защо старите панелни апартаменти заслужават основен ремонт, как собствениците могат да реагират адекватно и какво може да струва тази трансформация.

Никак не е рядко да се наложи основен ремонт на стар панелен апартамент. Още повече старите панелни жилища, които често се сблъскваме в градската среда, предлагат потенциал за иновативни и креативни основни ремонти.

Такива проекти не само обновяват визуалния аспект на имота, но и подобряват функционалността, комфорта и енергийната ефективност. В тази статия ще разгледаме защо старите панелни апартаменти заслужават основен ремонт, как собствениците могат да реагират адекватно и какво може да струва тази трансформация.

При старите панелни жилища ще се сблъскате с доста специфични практики от миналото:

  • Този тип жилища се изграждаха модулно и банята и тоалетната са отделна клетка, която често е с много тънки стени, които с времето може да са компрометирани. Общата ВиК, не е изолирана между етажите и ви препоръчваме да я подмените. Пода на банята, тоалетната и коридора е с поне 10 см разлика, която не може да се премахне.
  • Ел. инсталацията, противно на всички принципи е с вградени кабели в долните или горните между панелни фуги. Това странно изпълнение трябва да се предвиди ако ще променяте ел. инсталацията. Панелите са изключително здрави и нови кабелни канали се изрязват чрез специални машини.
  • Всички или поне повечето стени са носещи и силно ви препоръчвам разкриване на заварките и проверка на целостта им. Стените не могат да се събарят, а ако искате нова врата или преместването на съществуваща, е добре да се направят изчисления от архитект конструктор. Разумен подход е да монтирате гипсокартон, който ще ви позволи, да изравните стените, да монтирате нова ел. инсталация и да изправите евентуални криви на стени и тавани. Ако все пак стените позволяват, може да вкопаете ел. инсталацията и само да шпакловате.
  • Честа практика е било да се използват един размер панели и на пода и тавана на по-дълъг хол, да имате снаждане между два панела, което води до кривина и трудно изравняване. Проверете денивелацията във всички помещения и не се учудвайте ако имате големи разлики. Ще се наложи да положите изравнителна замазка, за да покриете разликата.

Фирма за ремонт на апартамент в София

Защо да правите основен ремонт на панелен апартамент?

Старите панелни жилища носят със себе си някои предизвикателства, като неравномерна изолация, ограничено пространство и по-старо обзавеждане. Основният ремонт предоставя възможност за решаване на тези проблеми и създаване на съвременно и удобно жилище. Промените могат да са наложителни в най-различни направления, а когато ремонтът е основен, тогава вече говорим за ремонтни дейности във всички изброени направления.

Изолация и енергийна ефективност – основният ремонт позволява подобряване на изолацията на стените и таваните, което може да намали разходите за отопление и охлаждане. Понякога това може да стане чрез саниране на целия панелен блок, но понякога дадено семейство може да решат да направят изолация и да подобрят енергийната ефективност, за да намалят сметките си за ток.

Преустройство на пространството – може да се обърне внимание на разпределението на стаите, създаване на отворени пространства и мултифункционални зони. Може да се мисли за подобряване на интериорната среда чрез най-модерни строителни практики в стария панелен апартамент.

Обновяване на водопровода и електроинсталацията – подмяна на старите инсталации с нови и съвременни, които отговарят на текущите стандарти за безопасност.

Модерен дизайн и обзавеждане – преобразуване на интериора с нови цветове, текстури и дизайнерски елементи ще бъде едно наистина чудесно допълнение след основния ремонт. Обзавеждането може да бъде подбрано така, че да отразява съвременния стил и индивидуалния вкус на собственика.

Как подходите при нужда от ремонт на стар панелен апартамент

Първата стъпка преди започване на основния ремонт е да се направи детайлен анализ на състоянието на жилището. Последователно проверете инсталациите. Оценете състоянието на водопровода, електроинсталацията и отоплението. Ако са стари или износени, е добре да ги замените.

Ако се установи проблем с изолацията, е препоръчително да се добави топлоизолация за подобряване на енергийната ефективност. Това може да бъде определено от специалисти, но и сами можете да разберете ако има проблем, с необичайно високите сметки.

Размислете какви промени и преустройства искате да направите. Създайте план за новото разпределение на стаите и функционалните зони. Знайте, че това е единственият момент, в който вие сте господари на положението и можете да определите какво искате. Ако пропуснете момента, след това може да е късно, защото планът за ремонта ще е направен и няма да има как майсторите да се отклонят, от етапите на изпълнение, за да добавят някаква прищявка.

Пълна гама ремонтни услуги за апартаменти и жилища в София от Диас Билд

Цената за основен ремонт на стар панелен апартамент

Цената на основния ремонт на старо панелно жилище може значително да варира в зависимост от обема на работата, използваните материали, дизайнерските решения и местоположението на имота. Една от най-добрите практики е да се консултирате със строителни експерти и да поискате оферти от различни фирми, за да получите ясна представа за това, колко ще струва основен ремонт на старо панелно жилище.

Определете бюджета си за ремонта след като вече получите цената. Все пак вие добре знаете, че щом има намесена ключова дума основен ремонт, било то на панелка или на нов апартамент, то тогава сумата винаги е голяма.

Моля оценете нашата дейност!
Facebook
Ремонт на стар панелен апартамент от Диас Билд
Call Now Button