Диас билд лого 1

Мазилка и замазка

Мазилките и замазките са едни от най-старите строителни техники използвани като завършек или подложен слой в сградите.

Нашите майстори в DiasBuild относно мазилките и замазките, имат дългогодишен опит, превъзходни знания и техника, като идват при вас с отдаденост, рутина и страст, за да направят перфектна мазилка или замазка.

Те се нанасят върху подове, стени и тавани, като още тук трябва да направим разликата между мазилката и замазката, която се състои в това, че мазилките се полагат върху стени и тавани, докато замазката се полага върху пода в интериорните части на сградата.

Особеностите при мазилките

Мазилката е строителен материал, използван за покриване, защита и декориране на вътрешни стени и тавани. Може да се използва и за създаване на архитектурни корнизи като таванни рози, корнизи, конзоли и т.н.

Най-често срещаните видове мазилка са състав от гипс, вар или цимент, които се смесват с вода и пясък. Мазилката обикновено се произвежда като сух прах и след това се обработва за образуване на твърда паста чрез смесване във вода преди нанасяне.

Видове мазилки

Има редица различни видове мазилка, в зависимост от използваното свързващо вещество. Те се използват по предназначение според избора на строителите, така че да се ползва най-подходящата за определени сгради при строителство или ремонт.

Гипсова мазилка

Гипсовата мазилка е най-често срещаната форма на мазилка за вътрешни стени. Произвежда се чрез нагряване на гипс до около 150°C. Когато се смеси с вода, сухата мазилка на прах отново се образува в гипс. Немодифицираната мазилка започва да се втвърдява около 10 минути след смесването, но няма да бъде напълно втвърдена, докато не изтекат около 72 часа. Гипсовата мазилка има добри пожароустойчиви качества.

Варова мазилка

Варовата мазилка е смес от калциев хидроксид (вар) и пясък (или други инертни пълнители). Понякога може да бъде укрепен с животински влакна, за да се предотврати напукването и да се намали свиването. Мазилката се втвърдява при контакт с въглероден диоксид в атмосферата, който превръща калциевия хидроксид в калциев карбонат (варовик). Обикновено е по-гъвкав и дишащ от гипсовите и циментовите мазилки и се използва най-често за ремонт при по-стари сгради.

Циментова мазилка

Циментовата мазилка е смес от пясък, цимент и вода. Обикновено се прилага за вътрешни и външни зидарии. Въпреки че е в състояние да постигне гладка повърхност, интериорите понякога изискват допълнителен завършващ слой гипсова мазилка. Циментовата мазилка предлага по-голяма устойчивост на влага от гипсовата мазилка.

Глинена мазилка

Глинената мазилка се счита за по-устойчива алтернатива на съвременните мазилки, с по-ниска вложена енергия от мазилките на гипс, цимент или вар. Предлага се с добавки от фибри за увеличаване на здравината му и в гама от „естествени“ цветове. Дишаща е и не се нуждае от боядисване.

Други видове мазилки

Освен класическите мазилки, в съвременната строително-ремонтна индустрия се използват още други видове мазилки; силиконова мазилка, силикатна мазилка, мазилки от изкуствени смоли,  супер луксозната венецианска мазилка и драскана мазилка. Те имат своите препоръчителни данни за ползване, технология за полагане и свойствен краен резултат.

Особеностите при замазките

Замазката принципно се приготвя от готов сух циментов продукт, който се смесва с вода, за да се получи микс за полагане върху под. Самите замазки може да бъдат разделителен слой, може да бъдат използвани за изработка на наклон във влажни помещение или като плаващи замазки.

Голямо е приложението на замазките като подложен слой в помещенията, като подове във стаите, в мазето, килера, гаража, са най-често завършвани със замазка върху, която се полага най-горната настилка. Замазката също така се използва като слой при плоски покриви, открити тераси и балкони.

Има различни видове замазки като краен продукт; различни според техните характеристики като якост на натиск, относително свиване, изсъхване, огнеупорност. Класификациите са за саморазливни подови замазки, бързосъхнещо замазки, обикновени замазки, и продукти свързани с полагането на замазките като изравнителни разтвори, заглаждащи нивелиращи смеси, хидравлично свързващи материали за замазки, втвърдители, цветни и полиуретанови покрития и т.н.

Полагане на мазилки и замазки

Полагането на мазилките и замазките е етапен процес, който се извършва от квалифицирани майстори. Всяко отклонение от технологията и от методите съпътстващи полагане на мазилката води до много щети, които ще изискват последващ ремонт, или още по-лошо – ремонт на ремонта. Процесът се случва на три етапа.

Подготовка на повърхностите

До голяма степен, крайният резултат ще зависи от подготовката на повърхностите, върху които ще се нанасят приготвените смеси. Без значение дали ще се полагат върху стена, таван или под, субстратите трябва да са сухи, с ненарушена цялост, здрави и подравнени. Майсторите извършват необходимите процедури по почистване и подсушаване на повърхностите, за да ги подготвят за полагане на грундиращия слой.

Приготвяне на смесите

В съвременното строителство мазилките и замазките се предлагат като готови продукти тип сухи смеси, които трябва да се приготвят според описанията на продукти при спазване едно към едно самите процедури, така че да не се допусне нанасяне на неправилните пропорции. Целта на правилното приготвяне е то да се извърши, за да може да се ползвате от заложените характеристики на избрания продукт като време за съхнене, здравина и дълготрайност.

За приготвянето на смесите се използват добре познати методи, отново в зависимост от продукта, като при повечето съвременни продукти се използват електрически бъркалки и миксери, които трябва да доведат до превръщане на сухия продукт в гладка, плътна и еднородна смес.

Полагане на мазилки и замазки

Полагането се извършва по добре познатите класически методи с алуминиеви инструменти при строго следване инструкциите за полагане на готовите смеси. Първо се нанасят грундовете, ако дадените продукти го изискват, след това се нанасят мазилките или замазките. След нанасянето на самите слоеве и тяхното окончателно изсъхване, може да се пристъпи към бояджийските услуги или към последващото инсталиране на най-горните облицовки или настилки, когато това е предвидено за конкретния обект.

Цени за полагане на мазилки и замазки

Понеже цените за изпълнение на мазилки и замазки са комплексни, и има разлика между цените според вида мазилка, според особеностите на услугата и колко допълнителни процедури има при осъществяването й, ние от ДиасБилд ви предлагаме да се свържете с нас, за да се разберем за цена на изпълнение.

Цялостната сума се оформя от цената на материалите, цената на труда и квадратурата на тази част от сградата, която ще бъде обект на полагане на мазилката.

Facebook

Запитване за

Мазилка и замазка

Call Now Button