Диас билд лого 1

Зидария и груб строеж

Зидарията се състои от единици строителни материали, които се полагат и свързват заедно с хоросан.

Строителството на жилищните сгради, еднофамилни къщи, вили, къщи за гости, хотели, неизменно е свързано с изграждането на зидария и с направата на сградата до груб строеж, който в последствие ще се превърне в една пълноценна и функционална сграда.

Ние в DiasBuild разполагаме с квалифициран екип от майстори, които ще изградят зидарията и ще докарат сградата до груб строеж, каквато е често поръчвана услуга от страна на бъдещите собственици.

Какво е зидария?

Зидарията се състои от единици строителни материали, които се полагат и свързват заедно с хоросан. Тухлите, камъкът и бетонните блокове са най-често използваните материали в строителството на зидарията. Ако сте традиционалисти, много по-вероятно е да поръчате своето бъдеще жилище да бъде изградено от зидария.

Зидарията е популярна строителна техника по целия свят, поради многото си предимства. Въпреки това, както при всеки строителен метод, има и ограничения. Затова днес има и нейни алтернативи, като възможност за хора, които биха поръчали друг начин за изграждане на сграда.

Предимства и ограничения на зидарията

Зидарията е може би най-добрият начин да добавите величие, издръжливост и красота към всяка конструкция. Освен това има различни проекти за изпълнение, които ще осигурят различен и специфичен подход при изграждането на зидарията. Независимо дали планирате да използвате каменна, тухлена или бетонна зидария, уверете се, че внимателно избирате екипа строители, за да постигнете плановете си. Ние в ДиасБилд, можем да осигурим всички предимства свързани с изграждането на зидария, а те са:

Зидарията е огнеупорна, така че подобрява противопожарната защита на сградата и дава повече сигурност на обитателите. Камините обикновено се правят от зидария по същата причина.

Зидарията предлага висока устойчивост срещу гниене, вредители, атмосферни условия и природни бедствия като урагани и торнадо.

Зиданите конструкции осигуряват атрактивен селски или елегантен вид на дом или сграда, в зависимост от използвания материал и опита на работниците.

Тъй като е издръжлива и устойчив, зидарията издържа на големи количества натоварвания при натиск. Освен това вредители не могат да ѝ навредят.

Зиданите елементи увеличават топлинната маса на сградата и осигуряват по-дълъг живот от всеки друг тип сгради.

Относно ограниченията, те са свързани предимно с тежките материали, които се транспортират в конвенционални превозни средства и в някои случаи трябва да се поръчват от специални каталози. Самото строителство не може да се извършва при много студено време или при обилни валежи.

Много важна за зидарията е стабилността, която зависи от тяхната основа. Ако възникне някакво утаяване на основата, има вероятност да се появят пукнатини и те трябва да бъдат поправени, за да се предотврати проникване на влага и повреди.

Изграждането на зидария изисква достатъчно време и адекватно планиране на проекта. В зависимост от вида или зидарията може да е необходима специализирана работна ръка.

Изграждане на тухлена зидария

Една от най-разпространените в близкото минало зидарии бе тухлената зидария. Тъй като градивните елементи са лесни за обработка и транспортиране и по-евтини от камъните и бетонните блокове. Тухлените стени са по-тънки и елементите могат да бъдат залепени с различни видове хоросан, в зависимост от конструктивните изисквания. Отворите за врати и прозорци се правят лесно с тухли, а разходите също се намаляват, защото фугите са по-тънки.

Сред ограниченията са ниската устойчивост срещу натоварвания на опън и усукване, което ги прави по-податливи на сеизмични повреди. В сравнение с каменните и бетонните блокове, тухлите също са по-малко здрави и издръжливи и ограничени по размери и цветове. Като довършителни работи е необходима мазилка, което повишава разходите за строителство.

Изграждане на каменна зидария

Друг традиционен метод е каменната зидария, която е най-издръжливата, здрава и устойчива на атмосферни влияния, благодарение на естествената издръжливост на материала. Камъкът се препоръчва за сгради с голям пешеходен трафик, тъй като не се огъва и не се вдлъбва. Голям плюс е каменният естетичен вид, с разнообразието от цветове, размери и текстури – възможностите за дизайн са безкрайни. И накрая, каменната зидария изисква малко поддръжка и ремонт, благодарение на своята издръжливост.

В ограниченията влизат факторите, че каменните стени са дебели и тежки, което намалява площта на пода. Освен това има високо собствено тегло, съчетано с ниска якост на огъване, якост на опън и сеизмична устойчивост. Каменната зидария отнема много време и изисква квалифицирани работници, тъй като не може лесно да се промени, поправи или премести. Когато използвате каменна зидария, внимателният монтаж ще направи крайната конструкция по-безопасна за обитателите.

Бетонна зидария

Големите бетонни блокове са тежки и трудни за обработка, изискват повече работна сила. Бетонните блокове също увеличават количеството стомана, необходимо в стоманобетонните конструкции. Цената на бетонните блокове може да варира в зависимост от региона, цената на цимента и наличността. Проблемите с водопровода са по-трудни за решаване, когато възникнат в бетонна зидана конструкция, тъй като те могат да причинят вътрешно наводнение. В този случай бетонните блокове трябва да бъдат разрязани, което води до материални отпадъци и скъпи репарации. Ефективната дренажна система е много важна, когато се занимавате с зидария от бетонни блокове. Всички тези фактори определят бетонната зидария, като такава, която трябва да се изгражда от много опитни строители, които работят внимателно и много прецизно.

Цена за изпълнение на зидария

Тъй като изброихме трите основни вида зидария и техните предимства и недостатъци, става ясно, че цената за изпълнение на всяка от тях ще е различна заради основния материал. В този смисъл, цената за изпълнение на зидария се определя от цената на основния материал, цената на труда на майсторите, квадратурата на зидарията. Цената може да се оскъпи ако се наложи строителните материали да се доставят от по-далече. Свържете се с нашия екип в ДиасБилд, за да разберете повече за цените на зидария, които предлагаме.

Какво е груб строеж?

През последните десетилетия, строителната индустрия въведе множество методи за строителство на сгради. Тези техники са дело на подобрения на стари и традиционни методи, но изцяло нови такива, които проправиха пътя за повишена издръжливост и сведени до минимум усилията за поддръжка на сградите съвременно строителство. Един от най-популярните методи на строителство, използвани при изграждането на жилища и високи и тежки сгради, е зидарията, която служи за основа на изграждането на сградите до груб строеж.

Определението за груб строеж варира в различните държави, защото всяка има свое законодателство за строителство. Но според българското законодателство, което ние следваме при изпълнението на строителство от типа груб строеж, грубият строеж представлява построяването на конструкцията на сграда или съоръжение.

Ако имаме строителство на дадена сграда, тя се определя като архитектурна конструкция, а ако имаме съоръжение като площадка, мост, път, басейн, резервоар, язовир, става дума за инженерна конструкция. При архитектурната конструкция   се изпълняват основите, ограждащите стени и покривната конструкция, и често с някои добавени елементи от довършителните работи.

Особености при строителство на груб строеж

Трябва да знаете, че изпълнението на грубия строеж се изпълнява според законодателството, което разрешава извършването на поетапните работи, които са одобряват. Тоест процесът се ръководи спрямо нормативната база. В този смисъл, след завършването на етажи и покрива, довършителните строително-монтажни работи свързани с добавянето на настилки и извършването на мазилка или шпакловка, изискват съставянето на актове за изпълнение.

Тези довършителни работи могат да варират, защото не са редки случаите, при които бъдещите собственици подписват договор със строителя за изпълнение на груб строеж, който включва договореното между двете страни. Бъдещите собственици често избират сами да направят останалите довършителни работи заради многото налични по-евтини материали на пазара и заради план да се нанесат в сградата на по-късен етап.

По същество, архитектурната конструкция включва в себе си направата на изкоп, неговото отводняване и хидроизолиране, и осигуряването на строителна площадка около обекта, така че строежът да започне. Следа изграждането на основите на сградата, бетонирането на основите, надосновните стени, леенето на плочата, изграждането на подовете и стените на етажите, зидарията, шахти, комини, стълбищните пространства и покривната конструкция.

По същество грубият строеж не включва дейностите по подравняването на терена, ограждане на терена, измазването, поставянето на каквато и да е хидро или топлоизолация, електроинсталация, ВиК, дограма, отоплителна и вентилационна система, замазки и настилки. Това са довършителни работи, които може да договорите със строителната фирма, но при положение, че те ще се извършват в рамките на подписания договор за изпълнение. За тях се заплаща отделно и те не влизат в цената за строителство от типа груб строеж.

Цена за изпълнение за груб строеж

След като разбрахте конкретните елементи, които влизат  в определението груб строеж, трябва да сте подготвени да платите цената за изкопните работи, плочата, зидарията, покрива. Цената от всички дейност е комплексна и се определя от строителната фирма на база изчисления, които се правят следствие разглеждането на документите съдържащи чертежите на архитектурната част, количествената сметка и конструкциите.

За да получите оферта за изпълнение на груб строеж на сграда, която бихте искали да построите, свържете се с нас, за да започнем работа по изготвянето на цената съобразена с политиката на нашата компания, с пазарните цени и с установените практики свързани с определянето на цените за строителство в България.

Facebook

Запитване за

Зидария и груб строеж

Call Now Button